אלימות
אלימות במשפחה
החיים והתפקוד במסגרת המשפחה, עשויים להיות לחוצים ולא פשוטים.
כל אחד מחברי המשפחה חווה לעיתים משבר וזקוק לתמיכה ועזרה בכדי להיחלץ ממנו.
ברוב המקרים, המשפחה נחלצת ממעגל המשבר בעצמה או בתמיכת סביבתה הקרובה.
אולם לפעמים, משפחות נקלעות למשבר כה חריף עד שהן מתקשות להמשיך ולתפקד כמסגרת בריאה ומתחילות להופיע תופעות של אלימות, הזנחה וסיכון.
אלימות היא תופעה ציבורית – חברתית חמורה הפוגעת בכל שכבות האוכלוסייה.
היא אינה מייחדת מגזר ספציפי והשפעותיה ניכרות בטווח הקצר והארוך כאחד. זו תופעה שלילית ומזיקה ויש לגנותה על כל צורותיה.
לאלימות מגוון ביטויים בחיי היום יום: אלימות פיזית, מינית, מילולית, פסיכולוגית, כלכלית ואלימות רוחנית. קיימות משפחות שסובלות מסוג אחד או יותר של אלימות.
התנהגויות אלו אסורות על פי החוק ומוגדרות כעבירות פליליות
כיצד מזהים דפוס אלים?
יש נטייה לחשוב שהתנהגות אלימה ושתלטנית היא חד פעמית, אבל מחקרים מצאו כי לרוב, התנהגות אלימה הינה דפוס התנהגות מעגלי שחוזר על עצמו.
המחזוריות יכולה להמשך על פני שנים ובה התפרצויות אלימות עשויות להופיע בהפרשי זמן גדולים בין אחת לשנייה, כאשר גם בין ההתפרצויות עשויה להיות מתיחות בין בני הזוג.
יכולה גם להיות מחזוריות קצרה יותר, בה עשויות להופיע התפרצויות בהפרשי זמן של שבועות ולפעמים, רק כמה ימים בין התפרצות אלימה אחת לאחרת.
המעגליות מתחילה בד"כ בצבירת כעס. במקרים שמדובר בגבר, הגבר נושא עמו מצבור רב של רגשות שונים: לחץ, תסכול, חרדה, אכזבה, וכולם מתנקזים לרגש הדומיננטי- כעס. הכעס המצטבר לא תמיד קשור לבת הזוג, וברוב המקרים הגבר אף אינו מודע לכך שהוא צובר כעסים. אולם, הכעס המצטבר מתפרץ בנוכחות בת הזוג.
אחרי ההתפרצות, פעמים רבות הגבר יתחרט ויצטער על מעשיו. לפעמים אף ינסה להתקרב ולפצות את האישה על הפגיעה ולהעניק לה יחס טוב. אז, בתקופות טובות של הזוגיות, הנטייה היא להשכיח את התקופות הקשות, אבל גברים רבים מתחילים לצבור כעסים כבר בתקופות הטובות של החיים יחד, ולכן, בלעדי סיוע מקצועי, חזרה אל התנהגות אלימה אצל גברים שחיים באלימות היא רק עניין של זמן.
הדרך היחידה להפסיק את סחרורו של המעגל היא לעצור אותו מוקדם, עוד בשלב צבירת הכעסים. כדי להביא לעצירת המעגל מומלץ ביותר להיוועץ באיש מקצוע.
ללא התערבות טיפולית קשה מאוד להפסיק את האלימות.
מי הם הקורבנות של אלימות במשפחה?
כל אחד יכול להיות קורבן!
קורבנות יכולים להיות מכל גיל, מין, גזע, תרבות, דת, השכלה, תעסוקה או מצב משפחתי. למרות שגם נשים וגם גברים יכולים להיות קורבנות להתעללות, רוב הקורבנות הן נשים.
ילדים בבתים שיש בהם אלימות במשפחה, סביר יותר שיעברו התעללות ויהיו מוזנחים. רוב הילדים בבתים אלה מודעים לקיומה של אלימות. אפילו אם ילד לא ניזוק פיזית, יכולות להיות לו בעיות התנהגותיות ורגשיות.
אני אלים?! "בחיים לא הרמתי יד"
אנשים רבים אינם מודעים לכך שהם מתנהגים באלימות, מבחינתם, כל עוד לא השתמשו באלימות פיזית- דחיפות, מכות או מעבר לכך, הם לא נהגו באלימות.
זה כמובן לא נכון. אלימות היא לא רק פגיעה גופנית או פיזית, אלימות היא כל פגיעה מכוונת בזולת- בגוף ובנפש.
האלימות לא חייבת להופיע יום יום, לעיתים היא תשנה צורה או תופיע ביותר מצורה אחת, אך תמיד תהיה דינמיקה זהה: לפגוע על מנת להחליש, על מנת לשלוט.
אלימות במשפחה היא התנהגות פוגענית שמטרתה לשלוט – הפוגע מנסה לשלוט בנפגע בדרכים שונות. אלימות זו מתייחסת למערכות יחסים קרובות בין בני זוג, בין ילדים להורים, בין אחים וכדומה. לא בהכרח מי שאלים בבית יהיה אלים גם מחוץ לביתו.
כפי שצוין לאלימת מגוון ביטויים:
- אלימות פיזית: הרמת יד, דחיפה, מכה וכל חבלה.
- אלימות מינית: לגרום לה לקיים יחסים בניגוד לרצונה, לתקוף אותה מינית או להתייחס אליה כאל אובייקט מיני שנועד לספק צרכים מיניים. להימנע ממגע מיני עם בן הזוג.
- אלימות מילולית: שימוש בביטויים פוגעים ומשפילים, קללות, צעקות.
- שימוש בעליונות: התנהגות כ"אדון האחוזה": להיות בעל המילה האחרונה בכל החלטה. מגדיר את התפקידים במשפחה. להכתיב לה את צורת הלבוש, מנהגי הבית, צורת הבילוי שלה. להתייחס אליה כאדון למשרתת.
- אלימות נפשית: כל פגיעה בכבוד בת הזוג, כל ניסיון לגרום לה להרגיש חסרת ערך, על ידי עלבונות, השפלות, קללות, הרמות קול, גערות, וכן מניפולציות ומשחקי כוח, בידוד חברתי, שליטה בכספי המשפחה.
- התפרצות כעס והפחדה: השלכת חפצים וכל פגיעה ברכוש. שימוש במבטים, בפעולות, בכל אמצעי אחר כדי לעורר פחד.
- אלימות כלכלית: כל ניסיון לגרום לה/לו להיות תלוי/ה בכספך לצורך קיומו/ה.
- אלימות רגשית: לגרום לו/ה להרגיש נחות/ה, לגרום לו/ה להרגיש רע בקשר לעצמו/ה. זלזול והפחתת ערך, שימוש 'רעב' בילדים כנגדו/ה.
- אלימות חברתית: בידוד שלו/ה מהמשפחה שלו/ה, בידוד מהחברות ומהחברים, הגבלת הקריירה שלה.
אלימות במשפחה תזוהה גם בגילוי של אחד מן המצבים הללו בלבד
דרכי הטיפול באלימות
משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, בשיתוף משרדי ממשלה שונים וארגונים, מפעיל ומפתח שירותי הגנה וטיפול למשפחות נפגעות אלימות ונתונות במצבי מצוקה ומשבר.
הטיפול מתרחש באוכלוסיות הבאות:
- אלימות בין בני זוג נשואים ושאינם נשואים.
- אלימות כלפי ילדים ע"י הוריהם.
- אלימות כלפי הורים ע"י ילדים.
- אלימות בין קשישים וכלפי קשישים על ידי בני משפחתם או מטפלים.
- אלימות בין אחים.
- .ילדים ומתבגרים החשופים ועדים לאלימות במשפחתם.
השירות ניתן למשפחות ויחידים באזור מגוריהם ע"י עובדים סוציאליים מומחים ומיומנים, במטרה: לסייע להם לצאת מהמצוקה והמשבר, להגן ולטפל בקורבנות, לסייע לפוגעים בקהילה או בחסות החוק, להפסיק את מעגל הפגיעה והאלימות, לחזק את היכולת להתמודד באופן עצמאי.
צווי הגנה / הרחקה באמצעות בתי המשפט
לידיעתך, קיימת אפשרות משפטית להרחקת בן משפחה אלים מן הבית (במסגרת החוק למניעת אלימות במשפחה 1991).
ניתן להוציא צו הגנה ישירות בבית משפט לענייני משפחה או בבית משפט שלום הקרובים באזור מגורייך. הוצאת צו הגנה לא כרוכה בתשלום.
בבית המשפט תתבקש/י למלא טופס מתאים, ועוד באותו היום, תתקבל/י אצל שופט שיחליט אם להוציא צו הגנה / הרחקה כנגד התוקף, במעמד צד אחד. לאחר הוצאת הצו, תתבקש/י לגשת למשטרה, אשר באחריותה למסור הצו לידי התוקף.
צו ההגנה הראשוני ניתן למס' ימים בלבד. השופט יציין בהחלטתו מועד לדיון נוסף במעמד 2 הצדדים, על מנת לאפשר לצד השני אפשרות להגן על עצמו.
לקראת הדיון השני במעמד 2 הצדדים, השופט רשאי להסתייע בגורמי מקצוע:
- לפנות לעו"ס לעניין סדרי דין במחלקת הרווחה ברשות המקומית, כדי לקבל ממנו/ה תסקיר המאבחן את מצב המשפחה ואת האלימות.
- שופט בית משפט לענייני משפחה, יפנה את הצדדים המעורבים ליחידת הסיוע שליד בתי המשפט לענייני משפחה לשם קבלת סיוע ראשוני והתייעצות ביחידת הסיוע.
לכל שאלה והתייעצות אתם לא לבד!
פני/ פנה אלינו: המחלקה לשירותים חברתיים בבית אל 02-9415000
מנהלת יישובית תחום מניעה – הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול ביטחון קהילתי: 9700589
המרכז למשפחה ביד שרה – טיפול בעקבות אלימות או התעללות ניתן לפנות למזכירות בטלפון:02-6444566, פקס: 02-6444567, המזכירות פתוחה בימים א'-ה' , בין השעות 8:00-16:00
בזמנים שבהם המרכז סגור ניתן ליצור קשר עם עובדי המרכז באמצעות מוקד המצוקה של "יד שרה" 6444*
המרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה שער בנימין:
[email protected], כתובת דוא"ל 02-9700673, 052-5666271
עמותת בת מלך הקו החם: 1-800-292-333
קו חירום ארצי לטיפול באלימות במשפחה 188 – קו החירום החברתי של משרד הרווחה.
(ניתן לפנות גם לטלפון קווי: 077-9208560) 24 שעות ביממה, בכל השפות.
לכל עניין ניתן לפנות אלי בטלפון : 0525958624 במייל: [email protected]
שרה אריה,
מנהלת ביטחון קהילתי.
למידע נוסף ומורחב: